2011-02-09 12:48:53• hírek • Szatmar.ro

Szokatlan ellenfél egzotikus helyszínen

Igazi meccsdömpingnek örvendezhetnek szerda délután-este a labdarúgás és a sportfogadások szerelmesei: nem kevesebb, mint 44 barátságos mérkőzés kerül megrendezésre világszerte. Ezen találkozások közül kiemelkedik a francia-brazil, az argentin-portugál és a német-olasz párharc, ám hozzánk leginkább az azeri-magyar és a ciprusi-román összecsapások állnak a legközelebb.

Magyarország labdarúgó válogatottja egy szokatlan helyszínen, Dubajban, egy szokatlan ellenféllel kezdi tehát az évet, hisz Azerbajdzsánnal eddig csak négyszer találkozott. És valamennyi találkozót meg is nyerte: az 1998-as világbajnoki sorozat során 3-0, 3-1, a 2000-es Európa-bajnoki selejtezők során pedig 4-0, 3-0 volt ide. Ezen sorozatot nem ártana megtartani, ám érdekes, hogy Magyarország az elmúlt tíz évben csak kétszer tudta győzelemmel kezdeni az esztendőt: 2002-ben Örményország, 2006-ban pedig Új-Zéland volt az áldozat. Ha FIFA-világranglistát vesszük alapul, akkor Magyarország soha nem látott magasságokban áll a maga 37. helyével, míg a kaukázusi ország jelenleg a 99. - ami nem is olyan rossz hely, ha azt vesszük figyelembe, hogy nemrég még a 137. helyen is álltak.

Az ex-szovjet utódállam viszonylagos szárnyalása elsősorban Berti Vogts-nak köszönhető, aki 1996-ban még Németországot vezette Európa-bajnoki sikerre és aki 2008 óta szolgálja az azeri szövetséget. Azerbajdzsán nemzeti csapatának legnagyobb gondja, amit a német szakember is gyakran szóvá is tesz, hogy a klubcsapatok tömve vannak légiósokkal. Jól példázza ezt a bajnokság második helyén álló Khazar Lenkoran esete is: a Mircea Rednic edzette csapat keretében tizenkét román (!) légiós mellett további 15 külföldi és mindössze 9 azeri szerepel. A válogatottban mindössze két olyan futballista szerepel, aki külföldön keresi a mindennapiját: Mahir Sükürov az orosz Anzsi Mahacskalában, Rashad Sadygov pedig a török Eskisehirsportban játszik,. Pontosabban: nem nagyon játszik, ami szintén komoly gondot okoz Vogts-nak.


Azerbajdzsán eddig mind a négyszer kikapott magyarország ellen
Azerbajdzsán eddig mind a négyszer kikapott magyarország ellen


Ami a magyar csapatot illeti, Egervári Sándor sérülés miatt nem számíthat Szalai Ádám, Kádár Tamás és Lipták Zoltán szolgálataira, míg Huszti Szabolcs önkéntes száműzetését tölti. Szalai helyére nagy meglepetésre a veterán Tököli Attila kapott meghívót, míg a Genkben és az Aachenben húzóembernek számító Tőzsér Dániel illetve Stieber Zoltán valamint a Bresciában rendszeresen szerepet kapó Vass Ádám nehezen magyarázható módon ezúttal sem kapott meghívót. Magyarország várhatóan a Király Gábor - Lázár Pál, Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Laczkó Zsolt - Gera Zoltán, Koman Vladimir, Elek Ákos, Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely, Priskin Tamás formációban kezd majd Azerbajdzsán ellen.

Az azeri válogatottéval hasonló gondokkal küszködik Románia ellenfele, Ciprus is. A szigetország bajnokságának élvonalában a legmagasabb a légiósok aránya egész Európában (68,3%), minek következtében a nemzeti csapat a veteránokra épít. A válogatott valamennyi tagja odahaza szerepel, néhány éve megszűnt ugyanis az a trend, hogy a jobb ciprusi futballisták Görögországba szerződtek.


Svédország nagy falat volt a ciprusiaknak
Svédország nagy falat volt a ciprusiaknak fotó: cfa.com


A Ciprus-kupa első meccsén a házigazdák simán kikaptak 2-0-ra Svédországtól, pedig Okkasz (ex-Celta Vigo), Aloneftisz (ex-Cottbus), Haralambidesz, Efrem (ex-Arsenal) és Makridesz személyében a legjobbak kaptak szerepet. Ez egyben azt is jelentheti, hogy Románia ellen inkább a második vonal kap majd szerepet. Ezzel szemben Razvan Lucescu szerdai kezdőcsapata valamivel közelebb áll a legjobbnak tartotthoz, mint a keddi: ezúttal a pályán énekelheti a himnuszt Tamas, Torje, Florescu, Stancu és Marica is. Dragos Grigore és a nagykárolyi Adrian Salageanu ezúttal debütálhat a nemzeti csapatban, rajtuk kívül még Tatarusanu, Rapa, Ropotan és Zicu lehet ott a kezdőben.

Szerdai program:
19.00 Magyarország - Azerbajdzsán
20.30 Ciprus - Románia TVR2

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: